Vleesvee

Rundveehouders helpen met bedrijfsbeheer

De dierenartspraktijk staat ook haar vleesveehouders bij met bedrijfsbegeleiding; zoals het onthoornen van de kalveren, het enten van de dieren tegen IBR en BVD en de drachtigheidsdiagnostiek. Ook binnen de advisering hebben wij specifieke kennis voor de bedrijfsproblemen die bij vleesveehouders voorkomen. Zo kunnen wij ook hier advies op maat geven bij problemen. Tijdens de bedrijfsbegeleiding kunnen wij ook gebruik maken van het programma Vetwerk. Dit geeft ons de mogelijkheid om de begeleiding aan te vullen en verder uit te diepen.

Schurft bij runderen

Schurft bij runderen wordt veroorzaakt door de mijten psoroptes en chorioptes genaamd. De infectie met mijten veroorzaakt vaak een duidelijke groeivertraging, productiederving of vermagering.

Psoroptes:

Zit voornamelijk op de schoft, rug en staartbasis en geeft een vochtig beeld, soms opgedroogd als barnsteenkleurig vocht. Zonder gastheer kan de mijt nog wel drie weken leven. Injectiemiddelen met avermectines helpen goed tegen deze mijt.

Chorioptes:

Zit voornamelijk op de achterpoten, staartbasis en dam van het uier of scrotum. Vaak zijn er geen verschijnselen, soms pukkels met wondvocht en korsten op de huid en haren. Wel hebben de dieren jeuk en schuren met hun achterkant tegen voerhekken en of drinkbakken, waardoor voer en of drinkwater bevuilt raken. Zonder gastheer kan deze mijt nog wel 70 dagen volhouden. Pour-on middelen met avermectines helpen goed tegen deze mijt.

Beide mijten kunnen het beste bestreden worden door middel van wassen met Taktic met een interval van zeven dagen. Dit middel heeft echter een wachttijd van vier dagen voor de melk.

  • Scheer de dieren (zeker de rug) voor behandeling (geldt vooral voor Psoroptes)
  • De omgeving en gebruiksvoorwerpen altijd ontsmetten/vervangen (borstels) met een amitrazoplossing (Taktic), tenzij er drie weken leegstand heeft plaatsgevonden en de gebruiksvoorwerpen niet in contact zijn geweest met runderen. Let op bij ontsmetting met Taktic: alle veiligheidsmaatregelen (handschoenen) in acht nemen
  • Behandel alle dieren tegelijkertijd (Huid goed vochtig maken met een rugspuit)
  • Behandel de dieren in een zo vroeg mogelijk stadium. Het resultaat is beter aan het begin van de infectie
  • Eventuele korsten eerst losweken bij lokale toepassing van Taktic met een borstel.
  • Een behandeling bestaat uit twee maal behandelen met zeven dagen interval, eventueel bij een zware infectie nog een keer herhalen.
Terug naar landbouwhuisdieren