Medicijnen

Informatie over de diergeneesmiddelen die onze praktijk in de apotheek heeft

Mutaties in onze apotheek kunt hieronder terugvinden;

Peniyet vet

(REG NL 122075) voor de behandeling van systemische infecties veroorzaakt door of geassocieerd met bacterien die gevoelig zijn voor penicilline. Dit is de vervanger voor Norocillin. één ml per 30 KG LG, gedurende drie-vijf dgn. Wachttijd rund; vlees zes dgn, melk vier dgn.

Zeleris

(REG NL 108725) voor behandeling van longontsteking bij kalveren, combinatie preparaat van antibioticum florfenicol met pijnstiller meloxicam; één ml per tien kg subcutaan, eenmalig.

Wachttijd rund; vlees 56 dgn, melk NVT.

Meloxidyl

(REG NL 108189) als pijnstiller (identiek aan Novacam); 2,5 ml per 100 kg subcutaan, eenmalig.

Wachttijd rund; vlees 15 dgn, melk vijf dgn.

Ketofen

Tien procent (REG NL 8784) pijnstiller, drie ml per 100 KG LG, eenmaal daags gedurende één-drie dagen. Dit is de vervanger voor Ketoprosol.

Wachttijd rund; vlees vier dgn, melk nul dgn.

Mastitis Injectoren

Sinds afgelopen jaar zijn twee eerste keus injectoren voor mastitis op de markt gekomen: Ubropen en Orbenin Lactation. De werkzame stof van deze middelen is vergelijkbaar met Orbenin (Extra) Dry Cow. Deze middelen zijn opgenomen in het nieuwe formularium Melkvee dat 22-12-2016 uitgekomen is. Daarom zijn wij verplicht deze op te nemen in de nieuwe bedrijfsbehandelplannen voor de milde mastitis. Alleen wanneer de mastitis heftig is, de koe doodziek en koorts heeft, mag u hiervan afwijken en een tweede keus middelen gebruiken (Avuloxil, Ubrolexin, Mastiplan en Albiotic). Voor milde mastitis mogen Avuloxil etc. alleen als er na BO ongevoeligheid is aangetoond voor de eerste keus middelen. Deze uitzondering geldt echter maar voor een periode van drie maanden na deze BO uitslag.

Nieuw vaccin BVD

Sinds kort is er een nieuw vaccin tegen BVD op de markt, Bovela® genaamd.Het grote voordeel van dit vaccin is dat het slechts eenmalig hoeft te worden toegediend. Hierna kan met een jaarlijkse enting voldoende bescherming tegen het BVD virus verkregen worden om deze op peil te houden. Een nadeel van dit vaccin is dat koeien veel afweerstoffen aanmaken, die niet te onderscheiden zijn van afweerstoffen tegen een veldvirus. Dit betekent dat certificeren via het “tankmelk vrij” abonnement niet mogelijk is. We helpen u graag om de beste bescherming tegen BVD voor uw bedrijf te kiezen!

Hier vindt u de link voor de recentste positieve lijst voor diergeneesmiddelen voor rundvee.

Terug naar Melkvee